Uklanjanje proširenih kapilara diodnim laserom 980 nm

Diodnim ili NDYAG/PICO laserom mogu se u potpunosti i trajno, u samo nekoliko tretmana, ukloniti prošireni kapilari, Spajder kapilari i venule na licu, telu i nogama.

Prošireni kapilari na licu i telu su čest estetski problem. Primenom VBeam lasera prošireni krvni sudovi se uspešno zatvaraju čak i posle jednog tretmana. U zavisnosti od prečnika krvnog suda i njegove dubine nekada je za postizanje optimalnih rezultata potrebno uraditi 2-3 tretmana, u razmacima od 4-6 nedelja. Jasno je da se površni kapilari sa mallim prečnikom najlakše uklanjaju. Nakon tretmana, Na tretiranom mestu može biti prisutno crvenilo i blagi otok u trajanju od nekoliko sati do 2 dana. Diodnim laserom 980 nm uspešno se uklanjaju i paukoliki kapilari – Spajder, hemangiomi, venule i kapilari na telu i nogama.

Prošireni kapilari na nogama su linearna i paukolika proširenja venula i arteriola koji se javljaju najčešće kod žena. Laserom se mogu ukloniti kapilari promera 0,05-0,5mm, dok je za veće neophodan tretman sklerozacije. Etiopatogeneza proširenih kapilara nije do kraja rasvetljena, ali se zna da genetski faktor igra važnu ulogu kao i stil života, profesija, fizička aktivnost, tip kože i sl. U nekim slučajevima, problem proširenih kapilara treba povezati sa metaboličkim, sistemskim i oboljenjima jetre. U tom slučaju prošireni kapilari nisu samo estetski problem već i znak nekog ozbiljnijeg oboljenja.

Mehanizam dejstva lasera u tretmanu proširenih kapilara je jednostavan. Laserski zrak isporučuje energiju na zidove proširenog krvnog suda i na njegov sadržaj, odnosno krv. Ova energija , koja se transformiše u toplotnu energiju, koaguliše sadržaj krvnoh suda i strukture u samom zidu krvnog suda što dovodi do njegovog zatvaranja. Ovako začepljen krvni sud prestaje da bude vidljiv, a posle izvesnog vremena potpuno iščezava. Konačni rezultat se očitava u vidu normalnog izgleda kože bez vaskularne mreže koja je ranije bila prisutna.

Faktor iskustva

Iskustvo operatera lasera je jedan od ključnih faktora uspešnog tretmana. Ovo se ne odnosi na iskustva u rukovanju i podešavanju lasera, procenu debljine kože, prostorni raspored kapilara, kalibar kapilara i da li se radi o kapilarima ili venskim proširenjima. Svi ovi faktori utiču na efikasnost tretmana. Broj tretmana je nemoguće unapred predvideti.

Pre i posle trajne epilacije laserom

Priprema za tretman je jednostavna i podrazumeva čišćenje regije i eventualnouklanjanje dlaka. Neželjeni efekti tretmana su vrlo blagi i kratkotrajni. Tretirana mesta na koži poprimaju crvenkastu boju, može se pojaviti blagi otok poput opekotina od sunca u trajanju nekoliko sati do 2 dana. Ponekad male površine kože mogu poprimiti ljubičastu ili plavu boju, poput modrica, koja se povlači za oko nedelju dana. Za to vreme, koža se može prekriti sminkom 24h posle tretmana. Izlaganje suncu posle tretmana je nepoželjno, jer se na tretiranim mestima mogu pojaviti polja pojačane pigmentacije. Upotreba hladnih obloga i kortikosteroidnih mast ili krema je moguća.

Cena tretmana

Cene tretmana zavise od metode površine koja se tretira i broja tretmna. Klikom na link otvorićete cenovnik u .pdf formatu.

Dodatne informacije