Sužavanje i remodeliranje vagine laserskim tretmanom

Jedna od najčešćih i najpopularnijih intervencija u kozmetičkoj ginekologiji je tzv. lasersko remodeliranje i/ili sužavanje vagine. Postupak se bazira na fotostimulaciji sinteze kolagena aktivacijom fibroblasta vaginalne sluzokože i remodeliranju, odnosno skraćivanju postojećih kolagenih vlakana. Napredak laserske tehnologije je omogućio laku i bezbednu aplikaciju laserske energije na sluzokožu vagine koja je, kao što znamo, prilično nepristupačna za bilo kakvu preciznu manipulaciju.

Femilift CO2 Laserom

Tretman laserom je indikovan pre svega kod pacijentkinja sa sindromom vaginalne relaksacije (Vaginal Relacsation Syndroma / VRS). VRS kod većine žena počinje već u trećoj i četvrtoj deceniji i napreduje različitom progresijom u zavisnosti od hormonske funkcije, genetskih faktora, broja porođaja, telesne težine. Sama procedura je bezbolna ali neprijatna, i radi se odmah posle menstruacije. Intervencija traje između 20 i 30 min. i ponavlja se u 2-4 ciklusa sa razmakom od 15-30 dana.

Šest meseci od poslednjeg tretmana, moguće je uraditi korektivni tretman ukoliko za to ima potrebe. Posle intervencije pacijentkinja obično nema nikakve probleme osim pojave žućkastog i vodenastog sekreta. Ova pojava se smatra normalnom reakcijom na dejstvo lasera i prolazna je pojava. Apstinencija posle intervencije treba da traje 7-10 dana.

Kada ne treba raditi femilift laserom?

Kontraindikacije za lasersko sužavanje vagine su: trudnoća, aktivne infekcije, disfunkcionalana i organska krvarenja iz genitalnog trakta, povrede sluzokože i maligna oboljenja. I sumnja na maligna oboljenja treba da odloži intervenciju. Iz ovih razloga, poželjno je pre svakog tretmana uraditi kolposkopski i ultrazvučni pregled, kao i PAPA test i odrediti stepen vaginalne čistoće.

Postupak

Intervencija se izvodi u dva koraka, odnosno u dva moda: tzv. Non ablative i termal mod. Svaki od ova dva koraka ima svoju funkciju i sinergistički pojačavaju efekte na zatezanju i učvršćavanju zida vagine sa konačnim efektima sužavanja. Na histološkom nivou promene koje se događaju mogu se opisati kao skraćivanje kolagenih vlakana i stimulacija sinteze novog kolagena. Ovu vrstu intervencije je moguće uraditi radiofrekventnom strujom, frakcionim CO2 laserom, Erbium laserom ili fokusiranim ultrazvučnim talasima visoke energije (HIFU). Radiofrekventni lifting vagine se ekstrmno retko koristi zbog nepouzdanih efekata.

Frakcioni laseri poput CO2 i Erbium lasera daju gotovo podjednake rezultate, dok se HIFU metoda sve češće koristi zbog gotovo potpunog odsustva neželjenih pojava posle intervencije. U našoj ordinaciji posedujemo frakcioni CO2 laser i HIFU uređaj. U zavisnosti od stepena disfunkcije određujemo kojom metodom ćemo izvesti intervenciju. Vrlo često kombinujemo ove dve metode što je posebna prednost u pogledu konačnih efekata.

Faktor iskustva

Iskustvo je pokazalo da tretman frakcionim CO2 laserom efikasniji od HIFU tretmana, ali i manje invazivan.

Pre i posle intervencije

Priprema je jednostavna i podrazumeva ispravni rezultati PAPA testa i cerviko-vaginalni brisa. Intervencija se radi posle menstruacije ili je tempirati da bude što dalje od naredne menstruacije. Neželjeni efekti u vidu pojačanog, vodenastog, žućkastog, povremeno rozikastog sekreta je posle laserskog tretmana redovna ali privremena pojava, dok se posle HIFU tretmana ne javlja.

Cena tretmana

Svaki tretman se naplaćuje pojedinačno tako da ukupna cena zavisi od broja tretmana. Klikom na link otvorićete cenovnik u .pdf formatu.

Dodatne informacije