Vaginalni pesar

Vaginalni pesari su silikonski ili gumeni torus koji se montira u vaginu kada postoji spuštanje (prolaps) materice, sa ili bez spuštanja bešike sa ili bez inkontinencije urina. Pesar pruža organima karlice potporu i donekle vraća orgne u fiziološko-anatomski položaj.

Uzroci spuštanja materice sa ili bez spuštanja bešike su slični uzrocima nevoljnog oticanja urina, a često može da se javi i nakon histerektomije. Veliku ulogu u razvoju spada bešike i materice igraju prođaji, broj i težina porođaja kao i menopauza. Dugotrajni izostanak hormonske aktivnosti u menopauzi, zajedno sa starosnim degenerativnim promenama, dovodi do slabljenja karličnog dna i ostalih mišićno-ligamentoznih struktura male karlice.

Kakav pesar odabrati?

Najvažnije je odrediti veličinu pesara i njegov oblik kako bi ceo proces bio efikasan. Najčešće su pesari u obliku torusa, mada ih ima velikom broju oblika, npr. kocka, disk ili neki nepravilni oblici.

Kvalitet materijala je takođe važan. Silikonski pesari su najprikladniji. Materijal mora da bude dovoljno čvrst ali elastičan. Netoksičnost i niski alergijski potencijal materijala su poželjne osobine.

Ugradnja vaginalnog pesara

Prvi put pesar ugrađuje lekar i vrši kratkotrajnu obuku pacijentkinje za ugradnju pesara. Posle toga, sama pacijentkinja povremeno vadi pesar, pere ga, dezinfikuje i sama montira po potrebi.

Da li je pesar zamena za operaciju?

U nekim slučajevima predstavlja dobro rešenje, naročito kod starijih pacijentkinja koje iz nekog razloga ne smeju da budu operisane. Pesar kod mlađih pacijentkinja može da bude trajno ili privremeno rešenje.

Kakav je osećaj nositi pesar?

Iskustva su pokazala da se većina pacijentkinja veoma brzo privikne i praktično ne oseća prisustvo pesara. Pacijentkinje se osećaju sigurnije jer nemaju "bežanje" mokraće i osećaj da im je nešto "ispalo". Odnosi sa pesarom su mogući.

Neželjene pojave

Ukoliko je pesar veliki javiće se osećaj pritiska, pucanja sluzokože i "žuljanja". Ukoliko je pesar mali, dolazi do čestog ispadanja pesara, najčešće u WC šolju. Promene u kvalitetu sekreta i infekcije vaginalnog sekreta su najčešći problem. U tom slučaju prvo treba rešiti vaginalnu infekciju vaginaletama i/ili oralnim antibioticima, a u krajnjem slučaju izvaditi pesar, odmoriti pacijentkinju, rešiti infekciju, sterilisati pesar u autoklavu i ponovo ga vratiti posle izvesnog vremena.

Dodatne informacije