Trajna epilacija IPL metodom

Trajna IPL epilacija predstavlja metodu uklanjanja neželjenih malja emitovanjem intenzivne pulsne svetlosti (Intense Pulsed Light) na površinu kože – fotoepilacija. IPL je tehnologija emisije svetlosti visokog intenziteta u veoma kratkom vremenskom periodu (puls) koji ima podesivo trajanje, a najčešće se kreće od 5-40 milisekundi. Aparati za IPL koriste ksenonske “blic” lampe koje emituju celi spektar (belog) zračenja. Izdvajanje određenih intervala talasnih dužina u zavisnosti od namene. Ovo se postiže se korišćenjem odgovarajućih filtera koji propuštaju samo jedan uzani, zapravo željeni, deo spektra svetlosti.

Sonda IPL aparata emituje svetlosnu energiju na relativno velikoj površini, što značajno ubrzava tretman, jer se jednim pulsem tretira veća površina. To je doprinelo jednostavnijoj konstrukciji aparata, a samim tim i nižim cenama IPL aparata. Jednostavnim programiranjem trajanja impulsa, terapeut se prilagođava tipu kože pacijenta kao i zadatim ciljevima tretmana. Zbog toga se čitav proces skraćuje, poboljšavaju se rezultati terapije, a pacijent se izlaže minimalnom riziku za neželjene efekte.

Opseg talasnih duzina IPL aparata omogućava tretiranje dlačica različitih boja (osim sedih i veoma bledih). U zavisnosti od boje dlake i položaja (dubine) folikula u potkožnom tkivu, neke dlačice će sprovesti toplotu do folikula, a za neke će biti potrebno ponavljanje tretmana. Što su dlačice tamnije ili im je folikul bliže površini kože, to će primiti više energije i njihov folikul će lakše biti koagulisan odnosno uništen. Sonde IPL aparata za trajnu epilaciju emituju svetlost talasnih dužina vidljivog (VIS) i bliskog infracrvenog (NIR) dela spektra. Ovo znači da imaju relativno malu energiju zračenja. Takođe, i dubina prodiranja ovog zračenja je veoma mala (par milimetara), pa su dublja tkiva nedostupna. Iz ovog razloga su dublja tkiva pošteđena nepotrebnog zračenja i mogućih oštećenja.

Dejstvo IPL-a na folikul dlake

Folikuli dlaka koje se nalaze u aktivnoj fazi rasta su najpogodniji za apsorpciju svetlosti zato što su bogati pigmentnim ćelijama. Tamni pigment folikula dlake zapravo apsorbuje najveći deo svetlosne energije. Na taj način se folikul pregreva što dovodi do koagulacije živih ćelija folukal iz kojih se dlaka obnavlja u sledećem ciklusu rasta. Snop svetlosti IPL aparata može trajno da uništi folikul dlake samo u aktivnoj fazi rasta. Postupak je potrebno ponoviti više puta kako bi se tretirali i folikuli koji su prethodno bili u fazi regresije ili fazi odmora, a sada su presli u fazu rasta. Ovom metodom se uspešno tretiraju svi delovi tela (osim područja oko očiju) i to: nausnice, lice, vrat, pazuh, prepone, noge, grudi, leđa… Tretmani su skoro podjednako efikasni kod osoba ženskog i muškog pola.

Za vreme postupka epilacije oseća se blago peckanje na delovima tela koji su osetljiviji na bol i toplotu ili imaju nešto deblji sloj masnih naslaga, kao i tamo gde je veća gustina folikula dlaka. Regije sa debljim slojem masnih naslaga se brže i lakše zagrevaju, jer se toplota brzo širi ovim medijumom. Regije sa većom gustinom folikula primaju veću količinu toplotne energije po jedinici površine tkiva. Neposredno nakon tretmana moguća je i pojava blagog do srednjeg crvenila koje prolazi u roku od 2-72 sata. Povišenje temperature usled oslobađanja toplotne energije zavisi od intenziteta (snaga po jedinici površine) zračenja i vremena izloženosti tkiva tom zračenju. Iako ovo zračenje ne razvija veliku toplotu, preventivno se savetuje tretiranje do 1/3 ukupne površine koze po jednom postupku.

Hlađenje

Svi moderniji IPL aparati imaju ugrađeno hlađenje sonde i kontaktne površine, što znači da se sonda može rashladiti jednostavnim aktiviranjem ove opcije. Intenzitet hlađenja na sondama je podesiv i podešava se u dogovoru sa pacijentom i njegovom percepcijom tretmana. Ova mogućnost značajno smanjuje osećaj peckanja prilikom tretmana.

Faktor iskustva

Iskustvo operatera IPL ređaja je jedan od ključnih faktora uspešne trajne epilacije. Ovo se ne odnosi samo na iskustva u rukovanju i podešavanju IPL uređaja već i na spretnost i uigranost pokreta ruke koja vodi sondu uređaja. Pokreti moraju da budu ujednačeni, "glatki", ni spori ni brzi jer sporiji pokreti dovode do osećaja peckanja, brzi pokreti umanjuju efekte tretmana. Ukoliko operater ima izgraađena iskustva u radu IPL-om efikasnost trajne epilacije se značajno povećava.

Pre i posle trajne epilacije IPL-om

Priperema za trajnu epilaciju je jenostavna. Regije koje se tretiraju treba da budu čiste, a dlačice obrijane 1-3 dana pre epilacije u zavisnosti od toga koliko brzo rastu. Dakle, dlačice ne smeju biti dugačke niti sveže obrijane. Posle trajne epilacije IPL-om retko se javlja crvenilo kao posledica dejstva svetlosne energije. Ukoliko se javljaju neprijatnosti u vidu peckanja hladne obloge su dovoljne da stvar bude rešena.

Cena trajne epilacije

Cene trajne epilacije se prilično razlikuju od grada do grada i od ustanove do ustanove, ali cena prvenstveno zavisi od veličine tretirane regije. Dok konačna cena trajne epilacije zavisi od broja tretmana. Klikom na link otvorićete cenovnik u .pdf formatu.

IPL-om se uspešno tretiraju i vaskularne promene kao sto su kapilari na licu i nogama, kao i pigmentene promene poput staračkih pega

Dodatne informacije