Rejuvenacija – podmlađivanje – kože lica i tela

Za početak, treba definisiti šta je to ono što se u literaturi naziva aged face. Jedna od uskih i pesimističnijih definicija života je ta, da je ceo život zapravo proces starenja. Tokom života svi organi i ceo organizam svakog živog bića, pa i čoveka, prolazi kroz niz anatomsko-morfoloskih i funkcionalnih promena. U krajnjem pogledu, ceo ovaj skup preomena se vizuelno očitava kao starenje.

Morfologija ljudskog lica je zapravo nas vizuelni “bar kod” preko koga se raspoznajemo. Skup promena na licu koje starenje donosi, remodelira anatomske strukture koje na kraju rezultiraju izgledom lica koje nazivamo aged face. U osnovi ovih promena leži balans, ili tačnije disbalans, ismeđu anaboličkih i kataboličkih procesa. Tokom razvoja i u mladosti dominiraju anabolički procesi ili su oni u dobroj ravnoteži sa kataboličkim procesima. Tokom vremena, katabolički procesi nadvladavaju anaboličke što se odražava na smanjenje mase mišićnog tkiva, smanjenje procnta vode u organima i tkivima i smanjenje turgora (tkivnu napetost ili pritisak), taloženje masnih naslaga na poseban način itd. Na sve ovo utiču, u smislu usporavanja ili ubrzanja procesa, i genetski faktori, akumulacija toksina, akumulacija štetnih fizičkih agenasa kao što su razni oblici zračenja, akumulacija stresogenih faktora, toksina (produkti pušenja, pesticidi, lekovi i preparati) i sl.

Rejuvenacija kože lica i tela

U definiciji lepote se uvek mogu naći reči “mlad”, “mladolik”, “zategnut”…. takva je naša psihosocijalna i kultoroloska struktura kao i percepcija lepote. Sve to je verovatno povezano sa prednostima koje mladost pruža u evolucionom smislu. Naša percepcija lepote koja se, pored ostalog, vezuje i za mladolik izgled se verovatno nikada neće promeniti. Zapravo, i treba da tako ostane. Ono što se može uraditi je napor i nastojanje da se što duže zadrži mladalački izgled, a to je danas donekle moguće.

Lista promena na licu koje su karakteristike starenja

- Sitne i krupne bore na celom licu.

- Opuštene obrve, naročito spoljna polovina.

- Opušteni očni kapci.

- Opuštani uglovi očnih kapaka.

- Naborani donji očni kapci.

- Malarna depresija.

- Izražena nazolabijalna brazda.

- Opušteni obrazi.

- Pojava podbratka.

- Promene u pigmentaciji kože, polja diskoloracije i polja sa staračkim pegama.

- Izrazeniji zubi zbog paradontoze.

Za rejuvenaciju kože lica, vrata, genitalne regije i drugih regija tela danas se koristi tretman CO2 laserom, Erbium laserom, radiofrekventom strujom, ultrazvučnim talasima… tu je i primena brojnih kozmetičkih i farmaceutskih preparata, kao i metode plastične hirurgije.

Iskustva su pokazala da svaka od metoda, hirurška, hemijska ili fizička, ima svoje prednosti i mane. Zbog toga, metodu rejuvenacije treba birati u odnosu na svakog pacijenta posebno. Osim toga, promena načina života, napuštanjem loših navika u pogledu ishrane, pušenja, unošenja tečnosti i fizičke aktivnosti je neophodna. Jedino tako se mogu postići zadovoljavajući rezultati.

Cena tretmana

Cene tretmana zavise od metode koja se primenjuje kao i broja tretmna. Klikom na link otvorićete cenovnik u .pdf formatu.

Dodatne informacije