Neoperativno lečenje stres inkontinencije mokraće

Stres inkontinencija mokraće ili urinarna inkontinecija je problem sa kojim se skoro svaka žena, pre ili kasnije, sretne u godinama posle četvrte decenije. Radi se o vrlo neprijatnom stanju kada žena nije u stanju da potpuno kontroliše mokraćnu bešiku pa dolazi do nevoljnog umokravanja u manjoj ili većoj meri. Do nevoljnog “bežanja” mokraće najčešće dolazi u stresnim situacijama. Stres podrazumeva fizički napor, određene pokrete tela, radnje koje povećavaju intraabdominalni pritisak (kašljanje, kijanje, smeh) i sl.

Kod poremećaja višeg stepena do oticanja mokraće dolazi spontano, tj. bez stresnih faktora. Faktori koji dovode do urinarne inkontinecije su brojni, od patoanatomskih do hormonskih. Jednostavnije rečeno, starosne promene, porođaji i slabljenje hormonske funkcije dovode do promena vezivnog tkiva, mišića i sluzokože genito-urinarnih organa male karlice. Ovo ima za posledicu ima pojavu stres inkontinencije mokraće i čestih infekcija mokraćnih puteva.

Metode

Postoji više metoda za tretman urinarne inkontinencije. Mogu se podeliti na hirurške i nehirurške. Vremenom je nehirurški tretman stres inkontinecije dobijao na značaju. Pokazao se kao efikasan u slučajevima kada problem nije bio udružen sa velikom cystocoelom, rectocoelom ili spadom materice. U ovim slučajevima, hirurški tretman je neprikosnoven i neizbežan. Međutim, početne faze urinarne inkontinecije i stadijumi oboljenja nižeg stepena uspešno se mogu tretirati konzervativno, tj. nehirurški. U tom smislu, osmišljene su metode tretiranja raznim fizičkim agensima. Tu sapadaju, radiofrekventna struja, CO2 i ER YAG laseri i kao najnovija metoda tretman fokusiranim ultrazvučnim talasima visoke energije, odnosno HIFU metoda.

Mehanizam akcije

Aplikacija fokusirane energije na sluzokožu vagine, dublje slojeve vezivnog tkiva i mišiće karlice, deluje regenerativno i biostimulativno što za posledicu ima reorganizaciju, zatezanje i povećanje tenzione snage ovih tkiva. Kod pacijentkinja sa urinarnom inkontinencijom se ovi efekti očitavaju kao ublažavanje do potpunog nestajanja tegoba.

Za razliku od HIFU tehnike, laseri sagorevaju površinski sloj sluzokože, menjaju strukturu vaginalne flore i zahtevaju desetodnevnu apstinencij. Još jedna od komparativnih prednosti HIFU metode je ta što su efekti gotovo momentalni. Dakle nije potrebno čekati mesecima na konačne efekte. Osim toga, ultrazvučni talasi ne oštećuju površinski sloj sluzokože vagine, već samo prolaze kroz njega i u sustiču se u žiži, odnosno fokusu. Dubinu fokusa je moguće kontrolisati podešavanjima. Rezltat je taj da se fokusirana energija plasira na ciljno mesto, tj. dublje slojve sluzokože vagine. Kod laserskih tehnika, laserski zrak mora da prodje kroz površinske slojeve vagine i tada se dešava neizbežna, ali i neželjena, šteta na površinskim ćelijama.

Sindrom vaginalne relaksacije i stres inkontinecija

Urinarna inkontinecija obično počinje sindromom vaginalne relaksacije (VRS) za koji su odgovorni isti faktori kao i kod inkontinencije. Vremenom, VRS se komplikuje Cystocoelom (spadom bešike), inkontinencijom mokraće i seksualnom disfunkcijom oba partnera. Zbog toga je važno da se na vreme započne dijagnostika i tretman VRS, sto će kasnije ublažiti ili značajno odložiti probleme sa inkontinecijom mokraće.

HIFU

HIFU tretmani se izvode na 3-4 nedelje, potpuno su bezbolni i nisu praćeni pojavom žućkastog, vodenastog ili sukrvičavog sekreta kao kod primene lasera. Period apstinencije je znatno kraći i iznosi svega nekoliko dana. Do konačnih efekata je potrebno uraditi 4-6 tretmana. Cena celokupne procedure HIFU uredjajem je identicna ceni laserskih tretmana.

Osim u lečenju VRS, seksualne disfunkcije i stres inkontinecije mokraće (Stress Incontinentio Urinae), prema najnovijim saznanjima HIFU je primenljiv i u terapiji benignih tumora kao što su miomi i benigno uvećanje prostate. Terapija malignih oboljenja HIFU metodom je u početnoj fazi i ima svoju perspektivu. Mehanizam akcije HIFU uređaja je taj da se ultrazvučni talas precizno fokusira na tumor i zagrevajući ga na 65-70 stepeni C izvrši denaturaciju tumorskih ćelija i krvnih sudova koji ga ishranjuju. Obzirom da posedujemo i CO2 laser i HIFU uređaj u našoj ordinaciji radimo i kombinovane tretmane za pacijente koji nisu u potpunosti zadovoljni jednom od metoda.

Faktor iskustva

Iskustvo je pokazalo da tretman frakcionim CO2 laserom ili HIFU tretman nisu u mogućnosti da reše teže oblike urinarne inkontinencije. U ovim slučajevima, jedino rešenje je operativno lečenje.

Pre i posle intervencije

Priprema je jednostavna i podrazumeva ispravni rezultati PAPA testa i cerviko-vaginalni brisa. Intervencija se radi posle menstruacije ili je tempirati da bude što dalje od naredne menstruacije. Neželjeni efekti u vidu pojačanog, vodenastog, žućkastog, povremeno rozikastog sekreta je posle laserskog tretmana redovna ali privremena pojava, dok se posle HIFU tretmana ne javlja.

Cena tretmana

Svaki tretman se naplaćuje pojedinačno tako da ukupna cena zavisi od broja tretmana. Klikom na link otvorićete cenovnik u .pdf formatu.

Dodatne informacije