Laservaporizacija (laserski tretman) promena grlića materice

Vaporizacija grlića materice je tretman promene na grliću materice laserom. Reč vaporizacija znači isparavanje. Realnu vaporizaciju tkiva je jedino moguće postići laserom. Sve ostale metode kao što su radiotalasni tretman, ultrazvučni tretman, termo tretman itd. vrše koagulaciju tkiva ali ne i vaporizaciju. Ovo ne znači da su nevaporizacione metode manje efikasne. Strogo govoreći, i laserski tretman, pored vaporizacionih, ima koagulacione efekte.

Ektropion je pojava cilindričnog epitela iz cervikalnog kanala na površini grlića materice. Ova vrsta epitela je manje otporna na spoljašnje nadražaje od pločasto-slojevitog epitela koji normalno prekriva površinu grlića materice. Epitel ektropiona predstavlja mikrookolinu koja mnogo više odgovara infektivnim agensima od pločastoslojevitog epitela. Zbog toga su problemi sa sekretom kod žena sa ektropionom mnogo češći i rezistentniji na terapiju.

Cilj laserskog tretmana je destrukcija promene na grliću materice bilo da se radi o ektropionu, kondilomima, CIN 1 ili CIN 2 promeni. Posle oporavka i zarastanja rane, grlić reepitelizuje zdravim i mladim pločasto-slojevitim epitelom.

Pre laserske vaporizacije grlića treba uraditi kolposkopiju, PAPA test, a u nekim slučajevima i HPV tipizaciju ili biopsiju. Osim toga, neposredno pre samog tretmana treba uraditi Šilerovu jodnu probu i jasno obeležiti polje interesovanja. Dubinu vaporizacije određuje lekar na osnovu celokupne kliničke slike i iskustva.

Komplikacije tretmana su blage i beznačajne. Uglavnom je to vaginalna, pojačana žućkasta sekrecija, povremeno sukrvičava. Trajanje ove neprijatnosti je od 3-8 dana i zavisi od veličine tretirane promene. Krvarenje je ekstremno retka komplikacija laservaporizacije grlića materice.

Naša iskustva

Postoji velika diskusija među pacijentima i lekarima koja metoda lečenja grlića je najbolje. Najveća polemika između tretmana laserom i radiotalasima. Odgovor je jednostavan, svaka metoda je dobra ako se tretman sprovede temeljito i u skladu sa indikacijam. Ipak, izbor metode treba prepustiti lekaru. Intervenciju tretiranja grlića treba uraditi posle menstruacije ili težiti ka tome da menstruacija bude što dalje. Posle intervencije pacijentkinja nema nikakva ograničenja u ponašanju, osim pridržavanja apstinencije u trajanju od 2-3 nedelje.

Cena tretmana grlića materice

Cene lečenja grlića materice se prilično razlikuju od grada do grada i od ustanove do ustanove.

Dodatne informacije