Dermatološki i kozmetički tretmani CO2 laserom

CO2 laser je izvor koherentne svetlosne (elektromagnetne) energije. Talasna dužina emitovane energije CO2 lasera je 10,6 mikrona, što odgovara infracrvenom delu spektra elektromagnentnog zračenja. Ovo znači da je emisija zračenja CO2 lasera nevidljiva pa su zato potrebne dodatne mere opreza u radu.

CO2 laser ima široku primenu u medicini i kozmetici. U hirurgiji se koristi na tri načina, za vaporizaciju i destrukciju tkiva, koagulaciju i sečenje. Dobra strana laserskog noža je ta da koagulise krvne i limfne sudove čiji dijametar nije veći od 0,5 mm. Takođe, relativno mala sposobnost penetracije (oko 0,3 mm) laserskog zraka ga čini prilično bezbednim.

U vaporizacionom modu rada laserski zrak uništava tkivo (npr. tumorsko tkivo) tako što dolazi do isparavanja tkiva. Dobre strane ove metode su minimalno krvarenje i postupnost u eliminaciji tumora sto povećava sigurnost intervencije. Diskomfor metode se ogleda u tome što je proces prilično spor pa zahteva puno vremena čak i za manje tumore, kao i oslobađanje velike količine vodene pare i dima. Ovaj drugi problem se relativno uspešno rešava kvalitetnim sistemom za aspiraciju i evakuaciju gasovitih nusprodukata intervencije.

Primena u dermatologiji i kozmetologiji

U dermatologiji se CO2 laser primenjuje kao ablativni i neablativni izvor zračenja. Indikacije za primenu CO2 lasera u dermatologiji su fotorejuvenacija, tretman ožiljaka i akni, hirurška primena u eliminaciji tumora. U frakcioniranom modu rada CO2 laserom se postižu odlični rezultati stimulacije regeneracije kolagena i zatezanja kože lica i drugih regija tela, kao i u eliminaciji ožiljaka i strija.

Dodatne informacije